Υλικά για μια μεγάλη φόρμα του κέικ μακρόστενη ή 2 μικρότερες του ψωμιού:
250 γρ. Dirollo Kαπνιστό σε κύβους
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
5 ασπράδια αβγών
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0%
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
5 κουτ. σούπας κονιάκ
150 γρ. γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
100 γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1 πρέζα αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
2. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε τμηματικά το γιαούρτι 0%, τη μουστάρδα και το κονιάκ.
3. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα του αλευριού. Ανακατεύετε την καπνιστή γαλοπούλα, το Dirollo Kαπνιστό, τα περισσότερα καρύδια και τα σύκα πασπαλίζοντάς τα ελαφρά με λίγο αλεύρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ κι ενσωματώνετε τα τελευταία υλικά στο μίγμα του κέικ, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
4. Αδειάζετε το μίγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα καρύδια. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40- 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.
5. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τρώγεται ευχάριστο τόσο κρύο όσο και χλιαρό.
Το πιο θρεπτικό φαγητό είναι το φαγητό ημέρας. Προτιμάμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και αποφεύγουμε να τα συντηρούμε στην κατάψυξη καθώς στην κατάψυξη χάνεται μέρος των θρεπτικών στοιχείων τους.
Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος κ.α. είναι καλύτερα να τα ψιλοκόβουμε στο χέρι και να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για σχετική συνταγή.