Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ.:28εκ.
1 φλιτζάνι Dirollo Καπνιστό τριμμένο + λίγο επιπλέον
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο κρασί μαυροδάφνη
1 ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. τσαγιού ξερά φυλλαράκια βασιλικού
Λαδόκολλα
Για το τελείωμα:
3-4 κουτ. σούπας Dirollo Καπνιστό τριμμένο
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
αλάτι, ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο
1. Ετοιμάζετε τη γέμιση της τάρτας: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτετε τη μελιτζάνα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε κι αυτόν ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα.
2. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βασιλικό, το μαϊντανό και την κανέλα. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τότε ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει, ρίχνετε το τριμμένο Dirollo Καπνιστό κι ανακατεύετε καλά.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε τη σφολιάτα σε λαδωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω και τρυπάτε τη βάση της με ένα πιρούνι. Απλώνετε πάνω της ένα κομμάτι λαδόκολλα (κομμένη στα μέτρα της ταρτιέρας) ελαφρά βρεγμένη με νεράκι. Σκορπίζετε πάνω της φασόλια για να μην επιτρέψουν το φούσκωμα της σφολιάτας και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζετε τη μισοψημένη σφολιάτα από το φούρνο, πετάτε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και τη γεμίζετε με τον πικάντικο κιμά.
4. Στρώνετε την επιφάνεια της γέμισης καλά και απλώνετε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, εναλλάξ με τις φέτες της μελιτζάνας, μισοσκεπάζοντας η μια φέτα την άλλη. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι, ρίγανη και τελειώνετε με το τριμμένο Dirollo Καπνιστό.
5. Ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο και ψήνετε για 20-25 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η τάρτα και να ψηθούν οι μελιτζάνες. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή στο τραπέζι.
Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος κ.α. είναι καλύτερα να τα ψιλοκόβουμε στο χέρι και να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για σχετική συνταγή.