Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος διαστ. 30Χ35 εκ.:
250 γρ. Dirollo Classic τριμμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 ml Dirollo Cottage
1 κουτί γάλα εβαπορέ light διαλυμένο σε ίση ποσότητα νερού
800 γρ. πατάτες κομμένες σε ροδέλες πάχους 0.5εκ.
400 γρ. μανιτάρια σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ασπράδια αβγών ελαφρά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1. Κόβετε τις ροδέλες από τις πατάτες στη μέση και τις βάζετε μαζί με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10 λεπτά περίπου και να μαλακώσουν. Προθερμαίνετε και το φούρνο στους 180°C.
2. Παράλληλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
3. Στραγγίζετε το γάλα από τις πατάτες και το κρατάτε στην άκρη. Αλείφετε ένα πυρίμαχο σκεύος με το βούτυρο και στρώνετε μέσα τις πατάτες και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
4. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα που κρατήσατε με το Dirollo Cottage, τα ασπράδια και το μισό τριμμένο Dirollo Classic. Περιχύνετε με το μείγμα το περιεχόμενο του πυρίμαχου σκεύους και πασπαλίζετε την επιφάνειά του με το υπόλοιπο τριμμένο Dirollo Classic.
5. Ψήνετε το γκρατέν στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί καλά. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό στο τραπέζι.
Το πιο θρεπτικό φαγητό είναι το φαγητό ημέρας. Προτιμάμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και αποφεύγουμε να τα συντηρούμε στην κατάψυξη καθώς στην κατάψυξη χάνεται μέρος των θρεπτικών στοιχείων τους.
Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος κ.α. είναι καλύτερα να τα ψιλοκόβουμε στο χέρι και να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για σχετική συνταγή.