1 φλιτζάνι Dirollo Καπνιστό τριμμένο
12 κρεμμύδια ξερά μέτριου μεγέθους
600 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κλαδάκια δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γραμ. Dirollo Καπνιστό τριμμένο (για το ψήσιμο)
1. Διαλέγετε κρεμμύδια όσο το δυνατόν πιο στρογγυλά και ομοιόμορφα και κόβετε τις ρίζες τους χωρίς να τα καθαρίσετε. Τα βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 20 λεπτά. Μετά τα ρίχνετε σε κρύο νερό και τα στραγγίζετε.
2. Τα καθαρίζετε από τη φλούδα τους και τα κόβετε από πάνω με μία οριζόντια τομή. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε προσεκτικά το εσωτερικό τους δημιουργώντας μία λακκούβα.
3. Ψιλοκόβετε το μισό από το κρεμμύδι που αφαιρέσατε και το σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μη σβολιάσει
4. Σβήνετε με το μισό κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλατοπίπερο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό. Βράζετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
5. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το τριμμένο
6. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας με το υπόλοιπο κρασί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, λίγο νερό. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στα κενά του ταψιού και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο στους 200o C σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 50’ κι άλλα 10’ χωρίς το αλουμινόχαρτο.
7. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιάτα ή πιατέλα πασπαλίζοντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Το πιο θρεπτικό φαγητό είναι το φαγητό ημέρας. Προτιμάμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και αποφεύγουμε να τα συντηρούμε στην κατάψυξη καθώς στην κατάψυξη χάνεται μέρος των θρεπτικών στοιχείων τους.
Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος κ.α. είναι καλύτερα να τα ψιλοκόβουμε στο χέρι και να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για σχετική συνταγή.