Υλικά για ένα ταψάκι 25 Χ 35 εκ.:
150 γρ. Dirollo Classic τριμμένο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0%
1 λίτρο γάλα φρέσκο 0%
500 γρ. κουνουπίδι σε μπουκετάκια
500 γρ. πατάτες σε λεπτές φέτες
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι λευκό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1. Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να πάρει βράση και προσθέτετε τις πατάτες, το καρότο και τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά.
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στραγγίζετε τα λαχανικά και κρατάτε το γάλα. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι πολύ ελαφρά με το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
3. Κόβετε το σκόρδο στη μέση και τρίβετε το πυρίμαχο ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσετε το γκρατέν σας. Ύστερα το λαδώνετε και στρώνετε μέσα ομοιόμορφα τις πατάτες, το καρότο και τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Πασπαλίζετε από πάνω το σοταρισμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
4. Βάζετε το γάλα στην κατσαρόλα μαζί με γιαούρτι 0% να πάρουν βράση, ανακατεύετε μέσα το μισό Dirollo Classic και περιχύνετε όλο το περιεχόμενο του ταψιού. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο Dirollo Classic το ταψί και ψήνετε το γκρατέν στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να κάνει μια ωραία κρούστα.
Το πιο θρεπτικό φαγητό είναι το φαγητό ημέρας. Προτιμάμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και αποφεύγουμε να τα συντηρούμε στην κατάψυξη καθώς στην κατάψυξη χάνεται μέρος των θρεπτικών στοιχείων τους.
Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος κ.α. είναι καλύτερα να τα ψιλοκόβουμε στο χέρι και να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για σχετική συνταγή.